Чавдар Николов е професор, доктор по икономика, два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, сега ръководи катедрата „Финанси и отчетност“. Автор и съавтор на 7 учебника по финанси, европейска интеграция и глобална икономика. Написал е също 7 публицистични книги за българския преход. През последните 25 години е публикувал в периодичния печат повече от 700 анализа и статии по макроикономика, макрофинанси, вътрешни и международни икономически и политически отношения.

НОВИТЕ И ДОБРЕ ЗАБРАВЕНИТЕ АЛТЕРНАТИВНО-МИРОГЛЕДНИ ОТГОВОРИ

Брой 10, Октомври 2012

Задънената в интелектуално, социално и икономическо отношение улица, в която през изминалите три десетилетия човечеството влезе благодарение на вярата във всевластието и непогрешимостта на пазара, напоследък, след 2008 година, бе достатъчно подробно илюстрирана чрез многобройни аналитични критични материали (1). По-сложният въпрос обаче е този за мирогледната алтернатива на въпросната наложена под една или друга по-твърда или по-мека форма система от възгледи на пазарния фундаментализъм в света и в България. Трезво погледнато, не само у нас, но и в развитите страни обществата понастоящем са твърде далеч от идеологически поврат. Което не означава, че от страна на интелигенцията и в частност от науката настойчиво не се търсят и намират различни от досегашните, противоположни спрямо наложилата се политическа коректност, нови или поне добре забравени отговори на основополагащите мирогледни житейски въпроси. Кои според мен са те? В какви насоки следва да бъде последователно променяна сега действащата „парадигма“?

Първият и наглед най-прост, но може би най-комплексният въпрос е

дали индивидът
следва да се интересува от другите?

Дали обществата са единствено и нищо друго освен поле за конкуренция, където всеки се блъска с лакти и се оправя доколкото може сам? Аспект на същия въпрос е,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови