Доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социологията, политологията и етнологията. Автор на 27 (5 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 240 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания към Националния политически институт „Димитър Благоев“.

ЩРИХИ ОТ ПОРТРЕТА НА ФЕВРУАРСКАТА ГРАЖДАНСКА „РЕВОЛЮЦИЯ“ - 2013 (втора част)

Брой 3, Март 2013

 

Февруарската гражданска „революция“ вече е в историята. Тя отшумя, оставяйки след себе си прекалено много размисли, а и достатъчно противоречиви чувства. По всяка вероятност ще остави и сложни отражения и последици в живота на българските граждани. Някои познавачи — „ясновидци“ на истините в и за историята, се постараха прибързано да я оприличат изцяло със смутните времена и протести от зората на прехода. Други сложиха знак на равенство между тези събития и онези от началото на 1997 г., макар между двете вълни на граждански недоволства да има твърде много различия. Сигурно е дошло времето да се направи и по-обобщен опит за аналитична „аутопсия“ на „трупа“ на февруарската „революция“, за да се видят и разберат нейните особености.

Всъщност тук иде реч за някои фундаментални характеристики на гражданските бунтове, на които вещите политолози, социолози, експерти и анализатори не поискаха да обърнат никакво внимание, да ги подложат на задълбочено и комплексно изследване, обяснение и тълкувание по време на своите многобройни „митарства и подвизи“ в различни медии. Тези характеристики са свързани с обстоятелството, че Февруарската гражданска „революция“ бе флагрантен обществено-исторически продукт, но и същевременно красноречив, недвусмислен и категоричен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор