Чавдар Николов е професор, доктор по икономика, два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, понастоящем ръководи катедрата „Финанси и отчетност“. Автор и съавтор на учебници и монографии по проблеми на публичните, корпоративните и международните финанси, на европейската интеграция, както и на световната и българската икономика. Публикувал е седем публицистични книги за българския преход и над седемстотин анализа и статии по макроикономика, макрофинанси, вътрешни и международни икономически и политически отношения.

СРЕЩУ АСОЦИАЛНИЯ ОБЩЕСТВЕН МОДЕЛ В БЪЛГАРИЯ, ЗА НОВ ЕВРОПЕЙСКИ ОБЩЕСТВЕН ДОГОВОР

Брой 3, Март 2013

Протестиращите в началните месеци на 2013 година в Пловдив, ако не се лъжа, носеха транспарант, на който показателно бяха написали По-добър свят е възможен“. А негодуващи младежи в Западна Европа бяха разпънали плакат: Ако младежта беше банка, вече щяхте да сте я спасили.“ Дефицитът на справедливост явно днес не е проблем само на нашето общество.

„Социализмът с човешко лице“, лозунгът от 1968-а, се оказа историческа илюзия. Недалновидно е да се допуска, че подобна съдба би могла да сполети придобилата напоследък актуалност борба за капитализъм с човешко лице“.

Светът би трябвало в непосредствена перспектива да се справи с неговия си неолиберализъм, ние с нашенския. Промените, които следват, трябва да е ясно, са неизбежно належащи, фундаментални, включително и най-напред мирогледни. Всяка друга предварителна нагласа означава обикновена мимикрия, неминуемо водеща впоследствие към поредната деградация във всеки един мислим по-общ или частен аспект.

Действително, у нас нещата са поставени значително по-остро, по-конфронтационно. „Сценките и номерата“, които ни се разиграват, материалните условия тук са значително по-груби и минават по-безнаказано. Но, генерално погледнато, демократичните общества изживяват сходен етап на развитие, изправени са пред сходни една на друга дилеми и общи по характера...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови