Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“.  Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам — феникс и дракон“ (2009).

ЛАТИНО-АМЕРИКАНСКОТО НАСЛЕДСТВО НА ЧАВЕС

Брой 4, Април 2013

Ще продължи ли „лявата вълна“ в Латинска Америка след смърт­та на венецуелския президент Уго Чавес, който беше неин ключов „мотор“? Какво наследство оставя той в латиноамериканския регион? Има ли кой да го замести? Как ще се развие поляризацията във Венецуела и как ще рефлектира върху процесите на континента? Преминават ли в контранастъпление десните сили, след като резултатите „на кантар“ от венецуелските избори на 14 април им вдъхнаха ново самочувствие?

Тези и още куп подобни въпроси не спират да се трупат, откакто на 5 март 2013 г. Чавес издъхна след дълга и тежка битка с рака. Разтърсеното от вестта за кончината му човешко море, заляло улиците на Каракас и световните новини в онези дни, показа ясно лицето на огромните народни маси, разбудени от Боливарската революция и социализма на ХХI век на Чавес. Тези хора, така емоционално и дълбоко скърбящи за своя лидер и така пламенно скандиращи за решимостта да продължат по открития им от него път на социал­но и културно обновление, накараха дори противниците на чавизма да признаят, че обратното връщане на освободения народен дух в бутилката би било непосилна задача. Защото това са вчерашните унизени и оскърбени, на които Чавес — говорещ техния език и излязъл от техните среди, даде не просто хляб, дом, образование и здравеопазване, а човешко достойнство и самочувствие да решават...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор