Доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия, завършил философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социологията, политологията и етнологията. Автор на 27 (5 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 240 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания към Националния политически институт „Димитър Благоев“.

Щрихи от портрета на ФЕВРУАРСКАТА ГРАЖДАНСКА „РЕВОЛЮЦИЯ“ - 2013 (първа част)

Брой 4, Април 2013

Продължение от миналия брой

 

 

Фикционерството, като атрибут и инструмент на постмодерната логика и прагматика, също се проявява в пълното си достолепие и бляскаво великолепие. Никой експерт, нито горчивият исторически/национален/социален опит не може да вразуми протестиращите, че мажоритарната система е предразположена далеч повече (от пропорционалната) за прокарване на комерсиализъм, корупция и политически цинизъм. Сякаш настъпва всеобщо и необяснимо безпаметство за набиващите се в очите факти, по-точно, че редица от мажоритарно избраните в миналото или в сегашния парламент лица са попаднали и дори са „знаменитости“ в черния списък на народното негодувание. Увлечението и захласът по мажоритаризма личат в словата и на представители на леви, на центристки и на десни политически и идеологически нагласи и дискурси сред протестиращите.

Протестиращите сякаш са обхванати от непонятна и всесилна лудост, оказали са се подвластни на съблазните и изкушенията на хазартна логика, чийто свещен девиз е „всичко или нищо“, която се гради върху фаталната опозиция от типа „или-или“: в случая или мажоритарна, или нищо друго за предстоящите парламентарни избори“. Така вместо желания и изискван от тях рационализъм, в политиката...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор