Милена Милошева е студентка по история в магистърска програма „Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVII-XX век“ в СУ „Св. Климент Охридски“. Завършила е бакалавърска степен в специалността „Етнология“. Интересите ѝ са в областта на историята, етнографията, културата и традициите на България, Балканския полуостров и Европа. Пише и по проблеми на международната политика от близкото минало и съвременността. Член е на Академично етноложко сдружение и на клуб „Балканика“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

КРАЯТ НА ТУРСКИЯ МИТ?

Брой 5-6, Май-Юни 2013

 

От няколко седмици средствата за масова информация „гърмят“ – Турция е залята от протести срещу правителството на Реджеп Тайип Ердоган. Една невинна акция в защита на природата (която се е запазила като по чудо в центъра на световния мегаполис Истанбул) се превърна в антиправителствени протести, обхванали вече по-големите турски градове и столицата Анкара включително. Протест срещу Ердоган на болшинството от хора, слабо запознати със ситуа­цията, им се струва невъзможна кауза. Да, но тя вече е факт. Полицейското насилие срещу протестиращите също е факт (самият Ердоган призна в свое интервю, че явно е била употребена прекомерна сила). Омаловажаването на случващото се от турския министър- председател също е факт. Той замина на посещение в Мароко и въздесъщото му доскоро мнение дойде от африканската държава: Това е работа на опозицията. Те лъжат моите невинни граждани.“ Само че май на невинните граждани на Ердоган им е писнало.

От какво ли?

Турция е светска държава. Такава я завещава на турците Мустафа Кемал Ататюрк. По негово настояване е модернизирана азбуката, забранени са фесовете и фереджетата, дадени са избирателни права на жените. Ататюрк е символ на модерната демократична турска държава. Той е легенда и мечта. Определението „турчин“ в Османската...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови