ЕДНА ЧЕРВЕНА РОЗА ЗА СТРАТЕГА

Брой 7-8, Юли-Август 2013

 
Смъртта е по-силна от всеки от нас. Но в живота големите личности са способни да променят обстоятелства, които изглеждат непрео­долими. Такава голяма, историческа личност е Александър Лилов. В негова памет аз ще положа само една червена роза, а не две, какъвто е ритуалът, защото тя стана символ на партията, когато той я оглави. Защото той ни остави не само минало, а и бъдеще.

Лилов произлиза от недрата на българския народ. Босоногото момче, изпитало материалната нищета, се превръща в аристократ на духа. Навсякъде и по всяко време има личности, които успяват да изявят качествата си. Но като че ли само социализмът може да даде шанс на толкова много хора да разгърнат своите заложби.

Освен това Александър Лилов намира среда от интелектуалци и учени, с които общува дълги години. В нея са Йордан Радичков, Богомил Райнов, Здравко Петров, Светлин Русев, Любомир Левчев; професори и академици — Иван Попов, Добрин Спасов, Васил Гюзелев, Васил Сгурев, Васил Проданов и други.

Политическата величина на Александър Лилов проличава от неговите срещи с ръководители от световно и европейско значение като Вили Брандт, Георгиос Папандреу, Юрий Андропов, Киро Глигоров, Михаил Горбачов, Ханс Модров, Каролос Папуляс и други.

Наскоро, на погребението на Дюла Хорн, в хода на разговорите бе изразено огорчение, че той е удостоен с много високи отличия от...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови