Иван Аладжов е роден през 1969 г. в София. Завършил е международно право в Лайпциг, има следдипломна квалификация във Виена и Хановер, специализация в областта на търговското право. Защитава докторат по право към Хановерския университет. Издава в Германия две книги в областта на корпоративното право. Автор на поредица от статии в немските списания „Икономика и право в Източна Европа“, „Източноевропейско право“ и „Годишник на източното право“.

СОЦИАЛНИТЕ АСИМЕТРИИ НА БЪЛГАРСКАТА ДАНЪЧНА СИСТЕМА

Брой 7-8, Юли-Август 2013

В една капиталистическа държава, каквато днес е България, данъците представляват единствената форма на приходи за държвата, която чрез тях осъществява своите задължения спрямо гражданите като социална политика, здравеопазване, образование, сигурност, инфраструктура и т.н. Това е така, защото страната ни вече няма почти никакви държавни предприятия, печалбата от които би могла да се използва за провеждането на такива политики. В същото време България е сред най-антисоциалните данъчни системи на континента, за което вина имат всички досега управляващи.

Данъците (или данъчната политика) са важен компонент на финансовата система. Данъчната политика може да се дефинира като съвкупност от мероприятия, които държавата осъществява в областта на данъчното облагане за постигане и решаване на определени фискални, социално-икономически и др. цели.

Най-често данъците се делят на преки и косвени в зависимост от обекта на облагане. Когато данъците облагат имущества, богатства или доходи, те се считат за преки. Когато с тях се облага производството на стоки или оказването на услуги и данъците се калкулират в цените на стоките и услугите, те са косвени.

По отношение на преките подоходни данъци, косвените са допълнителни,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор