Огнян Стамболиев е роден през юли 1947 година в Русе, където живее и работи. Завършил е Софийския университет, специализирал е в Букурещкия. Критик, журналист и преводач. Автор на „Нова книга за операта“ в 2 тома, на монографии за български оперни артисти, на първата у нас „Книга за оперетата и мюзикъла – от Жак Офенбах до Уебър“, оперни либрета, критически статии в печата. Издал е книги с преводи на Йонеско, Сартр, Чоран, Елиаде, Марин Сореску, Никита Станеску, Лучиан Блага и други световни автори. Превел е повече от 60 пиеси от румънски, френски, италиански и руски автори. Член на СПБ и на българския ПЕН- център.

ПОЕМАТА „СЕПТЕМВРИ“ НА ГЕО МИЛЕВ В РУМЪНИЯ

Брой 7-8, Юли-Август 2013

 

Все още не е сигурно дали приживе името на Гео Милев е било известно в нашата северна съседка. Но е сигурно, че сред първите му задгранични преводи (след руския и арменския) е румънският. Дело е на известният поет, белетрист и преводач  от български произход Щефан Рол, повече познат  с истинското си име — Георге Дину, или Георги Динев (1903-1974).        

Роден във Флорина, Вардарска Македония, той завършва Българското училище в Букурещ, в което Ботев е бил учител, и отрано проявява интерес към българската литература. Неговото голямо  откритие за румънската култура е Гео Милев.

Щефан Рол е сред водещите фигури в румънския авангард от 30-те  години на миналия век — той е поет сюрреалист и преводач от кръга на прочутите Саша Пана, Иларие Воронка, Джео Богза, Йон Виня. Сътрудничи със свои и преводни текстове на издания като: „75 НР“, „Уну“, „Интеграл“,„Меридиан“, „Пингвин“. Собственик е на млекарница в Букурещ (известно време тя е нещо като „клуб на букурещките авангардисти“, а те, заедно с италианците и французите, са сред първите и най-интересните в Европа) и  твърде често пише своите текстове на крак върху... амбалажна хартия. Но освен че е бил модернист по дух, Щефан Рол  е бил и убеден антифашист и това определя и интереса му към  Гео Милев....


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор