Чавдар Николов е професор, доктор по икономика, бивш декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“. В момента ръководи катедрата „Финанси и отчетност“. Автор и съавтор на учебници и монографии по проблеми на публичните, корпоративните и международните финанси, на европейската интеграция, както и на световната и българската икономика. Написал е също 7 публицистични книги за българския преход. През последните 25 години е публикувал в  периодичния и в специализирания научен печат повече от 700 анализа и статии по макроикономика, макрофинанси, вътрешни и международни икономически и политически отношения.

СРЕЩУ ЕКСТРАПОЛАЦИЯТА НА НАСТОЯЩЕТО В БЪДЕЩЕТО

Брой 12, Декември 2013

 

Ако се абстрахираме от крайностите на екстремизма и радикализма, оставим настрана множеството нюанси, целенасочено пренебрегнам „преливанията“ и „смесванията“, ако след анализа подходим пределно синтетично, донякъде схематично, но не и опростенчески, в съвременността можем да откроим три базисни мирогледни възгледа: прогресивно-реформистки, консервативен и реакционен.

Прогресивно-реформистки е лявоцентристкият подход към действителността, според който обществата исторически подлежат на непрестанно усъвършенстване. Затова и политическите му действия са последователно приемствени именно в тази насока.

Десният център е консервативният, защитникът на традициите, на утвърденото, на исторически доказалото се. За него, ако се случва нещо ново, то е в резултат преди всичко на спонтанно, вътрешно за обществата развитие. Промените, налагани институционално, „отгоре“, са главно „реактивни“. Те узаконяват формиралото се статукво и само по изключение могат да бъдат „измисляни“ и изпреварващи.

Реакционният възглед е отвъд дясноцентристкия, разположен е още по-надясно. Общественото новаторство му е напълно чуждо. То бива пренебрежително етикетирано като социално инженерство“. За реакционните нагласи добрият свят“ еднозначно...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови