Чавдар Николов е професор, доктор по икономика, доскоро бе два мандата декан на Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“, понастоящем ръководи катедрата „Финанси и отчетност“. Автор и съавтор на учебници и монографии по проблеми на публичните, корпоративните и международните финанси, на европейската интеграция, на световната и българската икономика. Написал е също седем публицистични книги за българския преход. През последните двадесет и пет години е публикувал повече от седемстотин анализа и статии в текущия и периодичния, включително в специализирания научен печат.

„ПРЕХОД СЛЕД ПРЕХОДА“

Брой 3, Март 2014

Това означава наличие на състоятелна национална стратегия за развитие

 

Напоследък десните лобистки групировки у нас много добре и организирано си вършат работата по масмедии и институции. Тази работа обаче обективно не може да бъде свършена. Защото положението с плоския данък става все по-неудържимо.

От момента на въвеждане му насам само сляп фанатик може да не съзира, че обществото ни ускорено и последователно се разпада. Тъканта му се разнищва и изчезва. Липсва спойка, дефиниран общонационален интерес, споделяна от всички обозрима и постижима амбиция. Възгледите, определяни и менящи се според дебелината на портфейла, са органично непригодни за очертаването на консенсусна национална перспектива.

Укрепналата и наглед циментирала статуса си тукашна олигархия вече фактически няма нищо общо с обикновените хора. Те живеят в абсолютно различни светове, които – както личи напоследък – само могат да се сблъскват. В подобни условия доверие в партиите и в мотивацията на политиците, независимо от техните многообразни превъплъщения, просто не може да съществува.

Дали уличните и окупационните протести затихват и се битовизират, дали с тях се злоупотребява, или по вътрешни причини те се израждат в нищо съществено“,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови