ПЪРВИ ОПИТ ЗА ЦЯЛОСТНО ИЗСЛЕДВАНЕ НА ОРГАНИТЕ ЗА СИГУРНОСТ В БЪЛГАРИЯ

Брой 3, Март 2014

  

Димитър Иванов

КРАТКА ИСТОРИЯ

 

НА ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ (1907-2013)

С., 2013, 388с.

 

 

Книгата на професор Димитър Иванов „Кратка история на Държавна сигурност (1907-2013)“ представлява първи опит за цялостно изследване за органите на сигурността в България през трите периода от развитието на българската държава: монархическия, комунистическия и демократическия. С този труд се слага точка на i-то на редица проблеми по тази тема чрез една солидна разработка, създадена изцяло на документална основа. По този начин са преодолени много грешки, неточности и неверни постановки на мнозина автори, които са работили досега на базата на частични познания, използвали са ограничен обем изворов материал, понякога с твърде съмнителен от научна гледна точка характер.

Една от главите на труда е посветена на развитието на службите за сигурност в света от дълбока древност до наши дни. Специално място е отделено на тази система в държавите с тоталитарно устройство.

Първият орган за сигурността в България е учреден със Закона за столичната полиция от 1907 г. — отделението „Обществена безопасност“, което обхваща обаче с...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови