Йосиф Аврамов преподава дисциплини в областта на финансите и финансовия контрол в СУ „Св. Климент Охридски“, УНСС и Техническия университет в Габрово. Работил е в МФ, Комитета за държавен и народен контрол, като старши съветник в Икономическата комисия на НС. Автор и съавтор на учебниците „Банков контрол“, „Данъчен и митнически контрол“, „Теория и история на парите и кредита“ и др.

ПЕРСПЕКТИВИ НА ВОДЕЩИТЕ ВАЛУТИ В СВЕТОВНАТА ВАЛУТНА СИСТЕМА

Брой 4, Април 2014

 

След тежката финансова криза от 2008-2010 г., която започна с фалита на инвестиционната банка „Лемън Брадърс“ и прерасна в сериозна дългова криза на публичните финанси в няколко страни в еврозоната, бъдещето на международната валутна система все по-често е обект на коментари. В последните години редица публикации прогнозират началото на края на номинацията на международните финансови пазари на двете основни световни валути — долара и еврото. Една част предричат появата на нова световна валута, но ясни индикации засега няма.

Тези публикации са изградени на неправдоподобни и нереалистични очаквания и не се основават нито на сегашните реалности, нито на краткосрочните и средносрочните тенденции в световната търговия със стоки и финансови деривати. Но подобни прогнози имат основание, тъй като петте страни от групата БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) заемат над 1/3 от произведения БВП в света, а през следващите десетилетия предстои относителният им дял при формирането му да нарасне.

Възникването на нова, различна от досегашните, световна валута по принцип би било положително явление. Това евентуално ще доведе до повишаване на благосъстоянието на онази част от човечеството, която сега е извън т.нар. Златен милиард. Друг е въпросът доколко е реалистично това през следващите...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор