Максим Мизов е доцент, доктор на социологическите науки и доктор по философия. Завършил е философия с профил социология в СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в областта на етиката, социологията, политологията и етнологията. Автор на 27 (5 в съавторство) монографии и книги, както и на повече от 240 научно-теоретически студии, брошури и статии. Завеждащ секция в Центъра за исторически и политологически изследвания към Националния политически институт „Димитър Благоев“.

ВЪЗХОДЪТ НА НАЦИОНАЛИЗМИТЕ И ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИЗБОРИ

Брой 5-6, Май-Юни 2014

 

Изборите за Европейски парламент отбелязаха бум на националистическите прояви в някои европейски държави и общества. Триумфалните позиции на националистите в Англия и Франция шокираха много експерти и притесниха европейски настроените политици. В Холандия и у нас обаче това не стана.

Възходът на национализма и националпопулизма не е нещо момент-но, случайно. Поне от две-три десетилетия, ведно с царстването на неолибералния модел на глобализация, националистическите партии и движения покачват своите стойности в обществено-политическия живот. От повече от десетилетие те участват с нарастващ успех в разни местни, парламентарни, президентски и европейски избори в Западна Европа. (1) Неспособността на основните политически партии да се справят с проблемите и трудностите в държавната и местната власт, ескалиращите граждански недоволства или страховете от неудържимия ръст на имиграцията, криминализацията, корупцията и т.н. водят до пренасочване на електоралните вотове към тези формации, които безцеремонно експлоатират социалните предразсъдъци по отношение на различията и ерозират фундаментални ценности на западната демокрация. 

Пришествието и възходът на крайно десните националистически и националпопулистки партии и движения се забелязва не само по време на изборни кампании. И в нормалното...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор