Къдринка Къдринова е председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и зам. главен редактор на сп. „Тема“.  Завършила е журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам – феникс и дракон“ (2009).

ВИЕТНАМСКИ СРЕЩИ С ПАМЕТТА, ВЯРАТА И ЛЮБОВТА

Брой 5-6, Май-Юни 2014

 

Къдравите склонове на планините се размиват в бялото було на изпаренията от ръсещия се над тропическата гора дъжд и омайват с призрачна красота. Завой след завой, колата се носи по серпентината на шосето, открива все нови и нови спиращи дъха гледки и се изкачва все по-нависоко и все на по-хладно. Когато спираме на разсечения от прохода хребет за кратка почивка, преди да започнем спускането към долината оттатък, температурата е около 15 градуса, дъждът продължава да се сипе и циповете на якетата са дръпнати догоре. Да не повярва човек, че е месец май и че се намираме в тропически Виетнам. Обяснението е, че спирката и разстлалото се около нея пазарче се падат в една от най-високите точки в района, на над 1600 м надморска височина. Навлезли сме в серевозападната планинска провинция Диен Биен, разположена в близост до границите с Лаос и с Китай.

Неин административен център е град Диен Биен Фу, който се намира в долината Мъонг Чан, на около 500 км от виетнамската столица Ханой. Заради стръмния терен и виещия се път разстоянието се взима дори от най-добрите съвременни джипове за около 10 часа. Може да се отиде и със самолет, но тогава се губят вълшебните пейзажи и пълните с живот селца по пътя – а те са много важно стъпало към разбирането на онова, което е ставало из тези земи преди 60 години. Имам предвид легендарната...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор