Методи Кръстев е дългогодишен преводач и журналист международник. Бил е главен редактор на „Международна информация“ на БТА, кореспондент на БТА в Ерусалим по време на първата война в Персийския залив (1990-1991 г.), зам.-главен редактор и продуцент на рубрика за външна политика в програма „Предавания за чужбина“ на БНР, коментатор във в. „Дума“. Превежда от испански, френски, английски, италиански и руски. Сътрудник на българското издание на „Монд дипломатик“.

СУНИТСКА ОФАНЗИВА ПО ВРЕМЕ НА РАМАЗАН

Брой 7-8, Юли-Август 2014

 

Транснационални джихадистки формации могат да експлоатират слабостта на автократични държави,
но не могат да институционализират властта си

 

Ирак се разпада като държава. Къде гласно, къде под сурдинка по тази тема отдавна се разсъждава. Сега, когато вече е ясно кое е първото откъснато парче, както обикновено в такива случаи започват да се задават въпроситe „Защо?“ и „Кой?“.

Житейската практика показва, че при подобни обстоятелства е полезно да се прибягва до уроците на историята. Това прави Джордж Фридмън, политически анализатор, създател и директор на частната компания „Стратфор“, специализирана в разследвания в сферата на глобалното разузнаване. За отправна точка на разсъжденията си Фридмън е избрал голямата офанзива на Северен Виетнам и Виет­конг, предприета на виетнамската нова година Тет през 1968 г.

След 1966 г. Северен Виетнам е подложен на засилващ се натиск от страна на американските и южновиетнамските сили. Макар обстановката по фронтовете да не изправя северновиетнамците пред заплахата от разгром, равносметката показва, че силите им отслабват и вероятността за военна победа бледнее. При тази перспектива Северен Виетнам решава да преобърне посоката на събитията във военен и политически...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови