Милена Милошева е магистър по история в направление „Кризи, конфликти и дипломация в световната политика XVII – XX век“ от СУ„Св. Климент Охридски“. Завършила е бакалавърска степен, специално ст „Етнология“ в същия университет. Интересите ѝ са в областта на историята, етнографията, културата и традициите на България, Балканския полуостров и Европа. Пише статии и по проблеми на международната политика. Член е на Академично етноложко сдружение към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и на Младежкия клуб на Национално движение „Русофили“.

СЪЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА, ИЛИ КОГАТО ТЕЗИ ДУМИ НЕ БЯХА ПРАЗНИ СЛОВА

Брой 9, Септември 2014

 

Руско-турската война от 1877-1878 г. довежда до Освобождението на България и поставя на нов етап нейното развитие в динамичния „век на нациите“ – XIX век. Официалното признаване на възстановената българска държавност става обаче не със Санстефанския мирен договор, тъй като той е прелиминарен, а с проведения от 1 юни до 1 юли 1878 г. Берлински конгрес. Решенията от този конгрес разпокъсват България на пет части. Северна България и Софийското поле съставляват територията на Княжество България, което е автономно и трибутарно под върховната власт на султана. На юг от Стара планина изкуствено е създадена провинция Източна Румелия (за което най-вече настоява английската дипломация), която остава под пряката политическа и военна власт на султана в условията на административна автономия. Беломорието, Македония и Източна Тракия са върнати на Високата порта, като чл. 23 от Берлинския договор предвижда там реформи, които да доведат до автономия. Потвърдено е също предаването на Северна Добруджа на Румъния и на Нишко, Пиротско и Враня – на Сърбия.

Решенията на Берлинския конгрес са началото на българската национална трагедия. Докато 480 години българите търсят начин да се освободят, в десетилетията след 1878 г. ще търсят начин да се обединят. Договорът от Берлин затвърждава и балканските противоречия. Решенията,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови