Методи Кръстев е дългогодишен преводач и журналист международник. Бил е главен редактор на „Международна информация“ на БТА, кореспондент на БТА в Ерусалим по време на първата война в Персийския залив (1990-1991 г.), зам.-главен редактор и продуцент на рубрика за външна политика в програма „Предавания за чужбина“ на БНР, коментатор във в. „Дума“. Превежда от испански, френски, английски, италиански и руски. Сътрудник на българското издание на „Монд дипломатик“.

АПЕТИТЪТ ИДВА С ЯДЕНЕТО

Брой 10, Октомври 2014

Диригентът на умерения ислямизъм Реджеп Таип Ердоган вече е държавен глава с амбицията да превърне Турция
в президентска република

 

Кортеж от черни лимузини спира на свечеряване в първата сряда на март пред двореца „Чанкая“ в Анкара. Годината е 2007-а.  От колите слизат началникът на генералния щаб генерал Яшар Бююканът и висшите командващи на турската армия, придружени от съпругите си. Визитата е по покана на президента Ахмет Неджет Сезер. Турските медии са изненадани. Единственото официално събитие, обявено за деня в програмата на президентския дворец, е прощална церемония с посланика на Бангладеш. И анализаторите започват да гадаят дали тази неоповестена среща не носи скрито послание.

В Турция предстоят президентски избори. Турската конституция повелява президентът да се избира от парламента, а не пряко от народа. Това прави изборите формален акт, защото е лесно да се отгатне кой ще заеме този пост. Решаваща дума в такъв избор има политическата сила или коалиция, която има мнозинство в законодателния орган. И на поста се редуват представители на традиционните партии, които управляват с благосклонното одобрение на армията, пазител на светската традиция в държавното устройство. Така е от времето на Кемал Ататюрк до 2002 г. Тогава...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови