Геновева Михова e доцент, доктор по философия. Работи в Института за изследване на населението и човека към БАН. Директор е на два европейски проекта по стареенето на населението. Научно-изследователската ù дейност е в областта на демографията и социологията. Интересите ù се съсредоточават върху демографските аспекти на социално-икономическите трансформации в прехода, върху проявяващите се промени в демографските ориентации и поведение и в тенденциите във възпроизводството на населението. Автор е на 7 самостоятелни или колективни монографии и на повече от 90 научни студии и статии.

ДЕМОГРАФСКАТА КРИЗА В БЪЛГАРИЯ - ТЕНДЕНЦИИ, ПРОГНОЗИ, ПОЛИТИКИ

Брой 12, Декември 2014

Историческото развитие на България е изпълнено с драматични събития, създаващи сериозни рискове за оцеляването и развитие­то на населението ù, за съхраняването на националната му самобитност. Вековни робства, участия в националноосвободителни борби, в световни и балкански войни са причинявали големи демографски загуби на страната.

Разпокъсването на териториите, населени с българи и ограничаването на държавата в една сравнително малка територия, постановени от Великите сили с Берлинския договор от 1878 г., са причина извън границите ù да остане почти 4 милиона население с български исторически корени. Само по време на османското господство през ХIV и ХV век страната е изгубила около 360 хиляди души население. Това е окачествено като ужасно обезкръвяване, като истинско биологично свиване на народността, което се отразява многозначно върху развитието ù в следващите векове. (Гандев, 1989, Вълчев, 1973). Значителни са загубите на човешки ресурси по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и във връзка с установяване на българската държавност. В сражения, от болести и поради напускане на България тя губи между 135 и 150 хиляди души (Данаилов, 1930, Фадеева, 1985, с.131).

Изселванията на български граждани към Турция се превръщат в трайно явление по силата на международни договорености...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор