Петер Бахмайер е водещ австрийски специалист по Източна Европа, историк, доктор на науките. Роден е през 1940 г. във Виена. По образование е славист и политолог. Анализира културно-историческото и социално-политическото развитие на страните от Източноевропейския регион, в т.ч. Беларус, Украйна, Русия. В периода 1972-2005 г. е член на УС и ръководител на отдела за образователна и културна политика на австрийския Институт за Източна и Югоизточна Европа. От 2006 г. до 2010 г. е секретар на Българския научно-изследователски институт в Австрия. Отлично владее български език. Доктор хонорис кауза на СУ „Св. Климент Охридски“.

ПРЕВРАТЪТ В КИЕВ И СЪПРОТИВАТА НА ИЗТОЧНА УКРАЙНА

Брой 12, Декември 2014

 

Украйна такава, каквато е днес, и с настоящото ù име (Украйна означава гранична територия“ и коренът на думата няма етническо значение) е създадена като държава през XX в. Националното изграждане е противоречиво. Киев е майката на руските градове“, тъй като принц Владимир създава там през X в. независима държава, Киевска Рус, а през 988 г. той и народът му приемат християнството в неговата източновизантийска форма. След дълги векове на полско-латвийско управление казаците, т.е. свободните селяни, и воините от степите в южната част на днешна Украйна създават квазидържавна федерация, която води борба срещу полското дворянство. През 1654 г. казашкият пълководец Богдан Хмелницки моли руския цар Украйна да бъде включена в Руската империя. По време на разделянето на Полша в края на XVIII в. по-голямата част от днешна Украйна е включена в Руската империя, докато Галиция и Буковина стават част от Австрия. Австрия възприема езика и културата на рутенианците, както са наричани по това време, докато Русия обявява руския за единствен официален език.

Украйна като продукт на съветската национална политика

Като част от съветската национална политика, Украинската съветска република е създадена през 1918 г. и съществува до 1991 г. Въпреки че държавата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови