Методи Кръстев е дългогодишен преводач и журналист международник. Бил е главен редактор на „Международна информация“ на БТА, кореспондент на БТА в Ерусалим по време на първата война в Персийския залив (1990-1991 г.), зам.-главен редактор и продуцент на рубрика за външна политика в програма „Предавания за чужбина“ на БНР, коментатор във в. „Дума“. Превежда от испански, френски, английски, италиански и руски. Сътрудник на българското издание на „Монд дипломатик“.

РАЗМИСЛИ ПО ОСТА „ЗАПАДЪТ СРЕЩУ РУСИЯ“ И ОБРАТНО

Брой 12, Декември 2014

 

Еврофили срещу русофили. Така изглеждат днес антагонизмите в молдовското общество след парламентарните избори в края на миналия ноември. По съдържание това са същите -изми като онези в Украйна по времето, когато се зараждаха там. Днес ги различава само това, че молдовските са в зародиш. Но нищо не пречи с течение на времето и в изгода на нечии користни интереси да се изродят в сегашните украински. Ако към обстановката в Молдова се подходи със същата нагласа, както към Украйна в началото на годината.

Сегашното състояние на отношенията между  неолиберализиращия се демократичен Запад и „ретроградната“, по негова преценка, Русия, водена от Владимир Путин, не прелива от оптимистичен заряд. Етапите на влошаването им – от констатации за нова Студена война до предупрежденията за заплаха от гореща – навеждат на мисълта колко е лесно екзалтирани политици да се поддадат на изкушението да заговорят със скверни думи по вече преднамерено очертаната разделителна ос „Европа – Русия“. Хубавото е, че в тази тъмнина, макар и много плахи, все пак има проблясъци на здрав разум. Те идват от същите посоки, от които струи и сквернословието. 

В последния ден на ноември на отиващата си 2014 г. германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер заяви пред немската обществена телевизия Цет...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови