Фиона Хил е директор на Центъра за САЩ и Европа и експерт-изследовател в програмата за международна политика на института „Брукингс“. Във фокуса на изследователската ù дейност и на публикациите ù са Русия и Евразия, Кавказ и Централна Азия, регионални конфликти, енергетика и стратегически въпроси.В съавторство с нейния колега Клифърд Гади, експерт икономист към института „Брукингс“ със специален интерес към руска проблематика, неотдавна от печат излезе книгата им „Путин: силният човек в Кремъл“.

ПУТИН И ИЗКУСТВОТО НА НАПАДАТЕЛНАТА ЗАЩИТА

Брой 12, Декември 2014

За да разберем подхода на руския президент Владимир Путин към сегашната криза в Украйна, трябва да започнем с опознаването на човека Путин. Както Клифърд Гади и аз изтъкваме в последната ни книга Путин: силният човек в Кремъл“, най-подходящото описание на руския президент е: сложна индивидуалност, съчетаваща в себе си шест самоличности, обусловени от житейския му опит – на държавника, на историка, на умеещия да оцелява, на отчуждения от средата си, на човека с вкус към свободния пазар и на разузнавача резидент. Съчетанието от тези самоличности прави Путин силен задкулисен  играч в руската политика и на него се дължи изстрелването му на кремълския връх. Те са определящи за начина, по който сега той се отнася към драмата в Украйна и отговаря на Запада.

Богатият житейски опит на Путин и светогледът му не са някакво изключение за съвременната руска действителност. Три от самоличностите, за които става дума в книгата ни – държавник, историк и умеещ да оцелява, – са типични за класическия консервативен руснак, чиито  възгледи се коренят дълбоко в руското политическо мислене отпреди няколко века. Това обяснява защо действията на Путин в Украйна се радват на толкова голяма популярност в Русия  сред „патриотичните елити“ и сред широката общественост.

Загадката „Путин“

Бърз...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор