Джон Миършаймър е професор по политически науки в Чикагския университет, известен с теоретичните си разработки в сферата на международните отношения. Автор е на публикуваната през 2001 г. книга „Трагедията на политиките, водени от велики сили“. В американските литературни среди се смята, че това произведение го прави пионер на нападателния неореализъм. Миършаймър смята, че анархистичната природа на международната система е отговорна за агресивното поведение на държавите в международната политика. През 2011 г. издава и книгата „Защо лидерите лъжат: истината за лъжите в международната политика“. В интервю за вестник „Бостън глоуб“ Миършаймър споделя, че поуката от тази негова книга е: „Лъжи избирателно, лъжи добре, но в крайна сметка бъди добър в това, което правиш“.

ЗАЩО ЗАПАДЪТ Е ВИНОВЕН ЗА КРИЗАТА В УКРАЙНА

Брой 12, Декември 2014

 

На Запад преобладава мнението, че кризата в Украйна почти изцяло е предизвикана от агресивността на Русия. С тази логика се обяснява как, воден от заветната си мечта да възроди съветската империя и евентуално по-късно да установи контрол над цяла Украйна и над други страни в Източна Европа, руският президент Владимир Путин анексира Крим. Според убеждението на защитниците на тази теория свалянето от власт на украинския президент Виктор Янукович на 14 февруари 2014 г. е било само предлог за Путин да заповяда на руските войски да завладеят част от съседната държава.

 

Тази гледна точка е невярна. По-голямата част от вината за  кризата трябва да поемат САЩ и европейските им съюзници. Основната причина за постигналата ни беда е разширяването на НАТО, което стана главен лост за осъществяване на по-широкомащабна стратегия за откъсването на Украйна от руската орбита и нейната интеграция със западния свят.

 

Когато се слага край на Студената война, съветските  ръководители се съгласяват американски войски да останат в Европа и НАТО да не се разформирова. Те правят това с разбирането, че така обединена Германия ще се запази като умиротворена страна. Но и те, и следващото поколение руски политици са били против разширяването на НАТО и са вярвали, че западните дипломати разбират причините за тяхната загриженост. Оказва...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор