Методи Кръстев е дългогодишен преводач и журналист международник. Бил е главен редактор на „Международна информация“ на БТА, кореспондент на БТА в Ерусалим по време на първата война в Персийския залив (1990-1991 г.), зам.-главен редактор и продуцент на рубрика за външна политика в програма „Предавания за чужбина“ на БНР, коментатор във в. „Дума“. Превежда от испански, френски, английски, италиански и руски. Сътрудник на българското издание на „Монд дипломатик“.

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА „ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА“ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Брой 1, Януари 2015

Пренареждане на приоритети
и на предпочитани партньори

 

Джон Куинси Адамс. В Америка го определят като най-влиятелния американски стратег на ХIХ век заради приноса му за възмъжаването на младата американска република, родена в порива към независимост на конфедерацията от колонии, обладани от  революцио­нен плам. Един от биографите му, Самюъл Флег Бемис, твърди, че Джон Адамс успява да сглоби, да формулира и да превърне в практика основополагащите елементи на американската външна политика самоопределение, независимост, неколонизация, неинтервенция, ненамеса в европейската политика, свободно мореплаване и свободна търговия“.  Всичко това самият Адамс простичко е синтезирал в сентенцията си: На Америка не ù трябва да ходи в чужбина да търси чудовища, за да ги изтребва“.

Тази максима остава в сила в политиката на младата федерация през цялото време, през което тя се лута в търсене на своето място в световната политика чак до края на Втората световна война. Тогава заедно с набраната икономическа и военна мощ идва и

апетитът във външната политика 

След превръщането на САЩ в хегемон в световната политика заветът на...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови