НЕСРАВНИМАТА ЕЛЕНА НИКОЛАЙ

Брой 1, Януари 2015

 

110 години
от рождението на великата българска певица
(24 януари 1905 - 23 октомври 1993)

 

Може определено да се каже, че тази българска певица бе от световна величина. Името ù ще остане в аналите на певческото изкуство непосредствено до имената на нейните съвременници: Калас, Тебалди,  Дел Монако Тито Гоби и Борис Христов, на които бе равностойна партньорка на първата музикална сцена в света, Миланската скала.

Удивителен е пътят на момичето от пазарджишкото село Церово до първите оперни театри в света. Достоен е за биографичен игрален филм, каквито се правят в други държави.

Ражда се на 24 януари 1905 в бедно, но будно железничарско семейство. Пее от дете. Родена е с глас. Прогимназия учи в Панагюрище, а гимназия — в Американския колеж в Самоков. Като ученичка е звездата на училищните хорове и оперетки. След това започва да взема уроци при основоположника на нашата вокална школа Иван Вулпе. Не я приемат в Консерваторията поради...немузикалност“.

Огорчена и обидена, през 1928 г. заминава за Америка при своя брат емигрант. Работи като продавачка и мизерства. Пести пари, за да замине за Италия, родината на операта.

През...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор