ЛЮБОМИР ПИПКОВ - КОМПОЗИТОРЪТ, КОЙТО ПОРАЖДАШЕ ВЛИЯНИЯ

Брой 1, Януари 2015

 

110 години
от рождението и 40 години от смъртта на големия композитор класик
(1904-1974)

 

Бащата на Любомир Пипков, известният композитор и педагог, авторът на Върви, народе възродени Панайот Пипков (1871-1942), желаел за сина си по-сериозно поприще“ — да стане юрист или медик, но той от невръстна възраст се увличал от музиката. Учил пиано при Иван Торчанов в София. През 1919 г. е вече приет в Музикалното училище в класа на Хенри Визнер.

Първата му значителна изява като композитор е публичното изпълнение на неговите „22 вариации за пиано“ през 1923 г. През 1926 г. заминава със стипендия за Париж, където се записва в класа по пиано на прочутата  Ивон Лефебюр и класа по композиция на  Пол Дюка в „Екол нормал“.

Парижкият период на Любомир Пипков се отличава с интензивна работа не само по отношение на обучението, но и в търсенето на индивидуален тонов израз и разрешаване на проблеми, свързани с интонацията на съвременната българска музика. По това време той създава едни от най-значителните си опуси: Струнен квартет № 1, Сонатата за цигулка и пиано № 1, Клавирно трио, солови песни за глас и пиано. Замисля дебютната си опера Янините девет братя“ (1937), по...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор