Иван Нончев е професор, доктор на икономическите науки. Работи по проблемите на труда, доходите на населението и тяхната диференциация, по социалните промени в обществото и други. Автор е на книгите „Техническият прогрес и работната сила в селското стопанство“ (1972), „Работната заплата според труда и резултата“ (1980), „Средната класа и социалните трансформации в България“ (2000) и други, както и на множество статии.

БСП НАКЪДЕ?

Брой 4, Април 2015

Какво наложи този проблем?

Резултатите от последните парламентарни избори за БСП са сериозен сигнал за размисъл и преосмисляне на досегашната ù дейност. Тя или ще намери верните изводи и насока на действия, или постепенно ще слезе от политическата сцена. Новото ръководство на БСП начело с Михаил Миков дава известни основания за надежда. Основният въпрос е за самоидентификацията на БСП. За нея на конгреса говориха всички кандидати за председател на партията, макар да не бе ясно какво конкретно съдържание влага всеки от тях. Това е основополагащ път за намиране на правилните решения и действия и за превръщането на партията в притегателен център. Позволявам си да направя някои разсъждения в тази насока като политикономист, защото науката политическа икономия разглежда нещата в развитие и взаимозависимост, отчитайки новите реалности.

Към дълбоките промени у нас след 1989 г. спадат: срив на икономическата дейност, на производството в почти всички отрасли на народното стопанство; появата и задържането на високо ниво на безработицата – в повечето години над 10%, до 18% официално отчетени; влошаване на жизненото равнище на мнозинството от населението; задълбочаваща се социална диференциация; значителен брой напуснали страната в търсене на работа и по-добри условия на живот и реализация; предоставяне...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови