Любомир Кючуков е дипломат от кариерата. Заместник-министър на външните работи (2005-2009 г.) и посланик в Лондон (2009-2012 г.). От 2012 г. е директор на Института за икономика и международни отношения.

 

 

* В статията са развити тезите, залегнали в изказване на кръглата маса „Има ли бъдеще ЕС?“ от проекта на Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“ „Българската външна политика след присъединяването към ЕС: на изток от Запада и на запад от Изтока?“, проведена  на 28 юни 2016 г.


БРЕКЗИТ, ИЛИ ПОДМЯНАТА НА ДЕБАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА EС

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016

 

Поставянето на дълбоките проблеми на Брюксел през призмата на британските интереси изкриви политическата оптика в търсенето на решения. Европейският съюз бе изправен пред две еднакво непривлекателни алтернативи: да се въздържа от по-нататъшна интеграция, за да запази споразумението с Лондон, или да върви към задълбочаване на интеграционните процеси, но без Великобритания.


 

ПРИЗРАК броди из Европа – призракът на популизма. Повече от век и половина след Комунистическия манифест на Маркс Европа за пореден път е разтърсена от сериозни социални и политически вълнения, които отново извеждат на преден план системните проблеми и противоречия на капитализма, само че този път на ново, глобално ниво. За тях обаче като че ли липсва адекватният анализ и не е намерен точният отговор във вид на тази метаидея, която да даде хоризонт и да ангажира целенасочено активността на „масите“ в името на едно по-добро и достижимо бъдеще.

 В този идеен вакуум се настани популизмът. При това този процес изглежда обективен като генезис, практически повсеместен...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови