Максим Мизов е социолог, професор, доктор на социологическите науки и доктор по философия. Разработва проблемите на аксиологията, етиката, политологията, етническите малцинства.

БРЕКЗИТ И БРЮКСЕЛСКАТА СИНОМОСИЯ

Брой 3-4, Септември-Октомври 2016
 
Някога в атинския полис, в люти баталии между олигархии и демократи, на сцената на историята се явява феноменът на синомосията. Той е свързан с тайни сбирки на плутократи, олигарси и техни протежета във властта, които след като приключвали своите завери, се заклевали да грабят колкото може повече гражданството, а публично да демонстрират, че правят всичко за благото на полиса или на свободните граждани. Древните съзаклятия на олигархиите срещу демокрацията не са останали в аналите. Пропътували през времето, те стигат до наши дни, изпълнявайки своите ужасни мисии.

 
 
НЯКОГА и някъде великият политик и държавник Уинстън Чърчил бе казал в мемоарите си, че колкото по-надълбоко човек се вглежда в история­та, толкова повече може да прозре хоризонтите на бъдещето. Тази сентенция не е просто пореден уникален екземпляр в знаменитата колекция от безсмъртни мъдри мисли. Тя е и ключ за разгадаване на много от „неяснотите“, свързани с изненадващия за политиците от Брюксел вот за излизането на Великобритания от Европейския съюз. Колкото и парадоксално да звучи, за да проумеем какво става в нашето смутно и преломно време, понякога се налага да се взрем по-внимателно в това, което е ставало в далечни исторически епохи или отдавна несъществуващи общества, чиито...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор