Тома Томов е български журналист, международник, автор на документални филми за значими хора и събития от световната политика, култура и изкуство.

СЪВЕТСКИЯТ СЪЮЗ СРЕЩУ СЪЕДИНЕНИТЕ ЩАТИ. СТУДЕНАТА ВОЙНА В БЛИЗКИЯ ИЗТОК

Брой 5-6, Ноември-Декември 2016

 

 Нашият разказ е за 11-те дни от септември 1978 година в Кемп Дейвид. Участниците: Менахем Бегин – министър-председател на Израел, Ануар Садат – президент на Египет, и американският президент Джими Картър. Те сключват договор, след който просто е невъзможно да ги извадиш от учебниците по история.

 

ХХ век като личен живот...

Чувам гласа на мюезина. Не знаех, че този  красиво извиващ се, звънтящ и след това внезапно сриващ се в хриптене глас, толкова примамлив, толкова чужд, ще ме съпровожда десетилетия...  Кулите на Ал Асхар, хилядите млади мъже, които се просват за молитва пред стъписания ми поглед.

Иван Башев, външен министър на България, ме погледна критично в коридора на посолството ни в Кайро: „А, Вие сте тук? Придружавайте ме, следобед ще се срещна с президента Насър.“ След което видях как те се прегърнаха и полуизвърнат, Башев прошепна усмихнато: „По-висок е от мен с цели пет сантиметра!“

Видях Йом Кипур, Хомейни, преди това шаха на Иран, Ицхак Рабин, Моше Даян и Шимон Перес, Кербала и Наджав, Вавилон, Мосул и Басра, плувах в Тигър заедно с Димитри Иванов (там, където се предполага, че е раят...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови