Къдринка Къдринова е журналист международник. Председател на Сдружение­то на испаноговорещите журналисти в България и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Работила е във всекидневниците „Народна младеж“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“, сп. „Тема“. Автор е на книгите „Под небето на Матагалпа“ (1987), „Романси в глобално кърваво“ (2005), „Виетнам – феникс и дракон“ (2009).

МИТЪТ ЗА „ДЕСНИЯ РЕВАНШ“ В ЛАТИНСКА АМЕРИКА

Брой 1-2, януари-февруари 2017

С разбудените за полагащото им се място в историята народни маси континентът на Кастро и Чавес няма как да се върне във времената отпреди тяхната ера


 

Човечеството обича приказки и легенди. Особено ако са за далечни, екзотични и тайнствени простори. А Латинска Америка винаги е била такова място. Още откакто Колумб я смятал за Индия, а конкистадорите окървавявали планините и джунглите ѝ в търсене на „Златната страна“ – Ел Дорадо.

В днешни времена медиите са главните майстори в изработката на лесни и ефектни етикети за сложно съдържание. Именно тяхна е заслугата и за раждането на мита за „лявата вълна“ в Латинска Америка след 2000 година – почти като за една „мексиканска вълна“ на континенталния футболен стадион. Сега пак от медиите тръгва и фаталистичният наратив, че играта се обръща, че „лявата вълна“ умира и че десницата взима реванш на терена.

Всъщност и едното, и другото са само митология. Процесите не са никак еднозначни и не влизат в елементарни алегории.

Да, станалата нарицателно латиноамериканска „лява вълна“ поне...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор