Стоян Мирчев е икономист по образование. Народен представител от БСП в 43-то и 44-то Народно събрание. Член на Комисията по образование и наука и на Комисията по вероизповеданията и правата на човека. 

В ОБРАЗОВАНИЕТО И КУЛТУРАТА ДИАГНОЗАТА Е „ВЛАСТОВА БЕЗПОМОЩНОСТ”

Брой 3-4, юни-юли 2017

Искаме по-добра производителност в икономиката, но без професионализъм и висока образованост, без дипломи, зад които да стоят реални знания и култура, това не е възможно.

 

 Проблемите пред образованието, науката и културата са органично свързани. Те са толкова много и така дълбоки, че не е възможно да се реши само един от тях, а после да очакваме общо коренно подобрение. Налага се наистина системен поглед и разговор за мащабен проект. Защото без модерна и приоритетна политика в образованието, науката и културата няма как да възродим държавата си.

 Политиката в тези три толкова важни сфери през последните години трупа проблем след проблем. Това е диагноза за властова безпомощност. Вместо да се намират добри решения, се вдига бяло знаме пред чужди фондации и „реформатори“, пред алчността за програмно финансиране и кражбите, пред сбъркани идеологеми и послушание.

<< Обратно в броя >>

Добави коментар


Защитен код
Обнови