Михаел Брьонинг е ръководител на отдел „Международни политически анализи“ на фондация „Фридрих Еберт“.

КАКВО ОСТАВА ОТ ЛЕВИЦАТА В ЕВРОПА

Брой 3-4, юни-юли 2017

 

Все повече се налага разбирането, че европейските левоцентристки партии плащат цена за това, че са се отдалечили от своите твърди избиратели преди всичко в две области на политиката – в сферата на икономиката и по въпросите на идентичността

 

 За левоцентристките партии в Европа барометърът продължава да показва буря. През миналата година ги сполетя поражение в Испания, Хърватия и Ирландия, а една година по-рано във Великобритания и в почти още една дузина европейски страни. Като резултат сега в много малко от страните членки на ЕС управляват левоцентристки партии. А там, където това все още е факт, изглежда, че дните на управлението са преброени. Социалистическата партия на Франция претърпя историческо поражение. И дори в Швеция, в традиционната страна на европейската социалдемокрация, дяснопопулистките шведски демократи достигат при социологическите проучвания до 25% одобрение.

 Да не говорим пък за Източна Европа. Там на много места подкрепата за левоцентристките партии от дълго време е под границата на десет процента. А в Полша социал­демократите вече не са представени и в парламента.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор