Документът, приет на 5 май т.г., е изработен от Прогресивния форум в Европейския парламент в отговор на Бялата книга с петте сценария за бъдещето на Европейския съюз, публикувана на 1 март от председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Вж. статията ПРОГРЕСИВНИЯТ ФОРУМ – ЕДНА ЗАЯВКА ЗА ЛЯВО ОБЕДИНЕНИЕ 

ЛИПСВАЩИЯТ СЦЕНАРИЙ. АЛТЕРНАТИВИ ЗА ЕВРОПЕЙЦИТЕ ИМА! - Критична позиция по Бялата книга на Европейската комисия

Брой 3-4, юни-юли 2017

 

Въведение

 

Бялата книга за бъдещето на Европа, изготвена от Европейската комисия, не отговаря на големите предизвикателства, пред които е изправена Европа. Документът прилича повече на перспективно акаде­мично упражнение, лишено от амбиция и съдържащо неясни сценарии, които не изясняват политическите приоритети на Комисията. Не можем прибързано да правим класификация на причините, довели Европа до настоящото състояние на безизходица.

 Няма съмнение, че Европа е на кръсто­път и игнорирането на необходимостта от утвърждаване на социалната солидарност, демокрацията и равенството, предлагането на ограничени по своята същност предложения само по себе си отрича съществуващия процес на дезинтеграция. Проблемите на Европа не могат да се разрешат от само себе си. Европейският съюз не може да продължава да функционира както досега и да очаква проблемите просто да изчезнат. Поради тази причина не можем да очакваме гражданите на ЕС да върнат изгубеното си довериe в Съюза при сегашните условия.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!

Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор