Любомир Кючуков е дипломат от кариерата. Заместник-министър на външните работи (2005-2009 г.) и посланик в Лондон (2009-2012 г.). От 2012 г. е директор на Института за икономика и международни отношения.

ПРИОРИТЕТИТЕ И ЕТИКЕТИТЕ НА БЪЛГАРСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО

Брой 5-6, септември-октомври 2017

 В историята на ЕС досега никое председателство не е било определено като неуспешно. Очевидно така ще бъде и с българското. Добре би било, ако освен това то бъде и запомнено – като позитивно и съдържателно.


 

В Европейския съюз отдавна се е утвърдило убеждението, че страните членки разбират как реално функционират европейските институции и механизми едва след като преминат през първото си председателство на Съвета на ЕС. На България това упражнение тепърва предстои – при това в ключов за ЕС период, когато той е разтърсван от натрупали се кризи и на фона на разгърналия се дебат за неговото бъдеще.

Европейските досиета

Стандартно над деветдесет процента от тематичната програма на всяко председателство са т.нар „европейски досиета“. Иначе казано – тези въпроси и проблеми, които очертават процеси на развитие и се намират  постоянно или дългосрочно в дневния ред на ЕС и чието обсъждане и решаване надхвърля времевите рамки на едно председателство. На практика те „прехождат“ от председателство...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови