Николай  Ирибаджаков (1920-2008) е философ марксист, академик на БАН. Ръководи сп. „Ново време“ от 1956 до 1989  година. Публикуваме една негова обобщена оценка за ролята на списанието по това време.

 

КОМПРОМИСИ С НАУЧНАТА СИ СЪВЕСТ НЕ СЪМ ПРАВИЛ

Брой 7-8, ноември-декември 2017

Няма талантлив учен в България, който да не е публикувал своя статия в „Ново време“


 Наистина „Ново време“ беше теоретичен орган на ЦК на БКП . Но нали от 1951 до 1953 аз съм „редактор“ на сп. „Ново време“, от 1953 до 1958 г. съм „зам. отговорен редактор“ на сп. „Ново време“, а от 1958 до  1990 г., т.е. в продължение на 32 години, аз съм бил „отговорен редактор“ на списанието, който е отговорен за цялата линия на списанието и съм публикувал голям брой теоретични статии, които го характеризират като принципен противник на догматизма и ретроградността.

Случайно ли е, че Митко Григоров, Начо Папазов, Т. Павлов, неговите привърженици, непрекъснато обвиняваха сп. „Ново време“ в ревизионизъм. Случайно ли на страниците на „Ново време“ бяха публикувани статии като „Научните дискусии – обективна  необходимост за социалистическото общество“, „Догматизъм и творчески марксизъм“ и други, бяха превеждани и използвани от прогресивните сили както в другите социалистически страни, така и в несоциалистическите страни.

Случайно ли на страниците на сп. „Ново време“ бяха...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор