Янаки Стоилов е доцент, доктоp по пpаво и пpеподавател в Софийcкия yнивеpcитет.Основният му теоретичен труд е „Държавната власт“. Един от авторите на новата Конституция на Република България. Депутат в 36-то, 38-то, 39-то, 40-то, 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. В последното е заместник-председател.

ДА ОЧАКВАМЕ ЛИ РЕВОЛЮЦИИ ПРЕЗ ХХI ВЕК

Брой 7-8, ноември-декември 2017

Лесно е да възхваляваш победилата революция, трудно е да я защитаваш след поражение. Необходима е политика, която да използва историческия опит на социалната държава, за да се създаде нова социална държава.


 

Погледът към Октомврийската революция 100 години по-късно

Тази година New York Times създаде рубрика „Червеният век“ , в която са включени десетки статии за Октомврийската революция. Названието на рубриката кореспондира с дълбокия отпечатък на това събитие върху съвременната история – до степен миналият век да бъде видян главно през неговата призма. Историята на краткия двадесети век не може да бъде разбрана без Руската революция и нейните преки и косвени резултати. (Hobsbawm, E.) Вестникът дори предлага образователни въпроси, които студентите да обсъдят. Сред тях са: какво прави това историческо събитие важно и заслужаващо да си спомним за него десетилетия по-късно? Дали събитието има общо, световно значение за настоящето и бъдещето или то само разделя? Ще отбележи ли Русия 100-годишнината на революцията?...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови