Йордан Баев е професор, доктор  по съвременна история и проблеми на сигурността, преподавател във  Военна академия „Г. С. Раковски“.

ГЕОРГИ ДИМИТРОВ В „БИТКИТЕ ЗА ПАМЕТТА”

Брой 7-8, ноември-декември 2017

 Няма друг български политик, който да е бил в толкова непосредствен досег с водещите политически явления от първата половина на ХХ век (болшевизма и фашизма) и да е оказал тъй силно въздействие върху общественото съзнание в Европа.


 Три десетилетия са кратък отрязък историческо време, но достатъчно продължителен период в обществения преход на всяка зряла нация, за да има възможност от задълбочена преоценка и обективен прочит на събитията и процесите от близкото минало. Едноплакатният черно-бял подход при представянето на факти и персоналии от историята на ХХ век в съвременната българска научна и публицистична книжнина предизвиква едновременно множество въпроси и загриженост за състоянието на обществените науки у нас. Силно политизираните внушения и преднамерено примитивизирани образи и представи демонстрират обезпокоително пренебрежение към автентичните извори и към научната методология на сериозното академично изследване и все повече ни отдалечават от модерната европейска историография.

Тези констатации в много голяма степен се отнасят и при представянето на една от най-емблематичните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови