Имануел Уолърстийн (Immanuel Maurice Wallerstein) е американски социолог, един от най-известните изследователи на социалните системи и тяхното историческо развитие. От 2000 г. е водещ изследовател в Йелския университет. Роден е през 1930 г. Сред многобройните му публикации, превеждани на десетки езици, са „Съвременната световна система“, „Геополитика и геокултура: есета върху променящата се световна система“, „Световната икономика“.

СТРУКТУРНИ КРИЗИ

Брой 3-4, март-април 2018

Въпросът вече не е  как капиталистическата система ще се саморемонтира и възобнови похода си напред, а по-скоро какво ще замени тази система, какъв ред ще се роди от хаоса. Имаме в най-добрия случай шанс 50:50 да създадем един по-добър свят от този, в който живеем сега. Но 50:50 е много. Трябва да сграбчим Фортуна, дори тя да ни убягва. 


 

Понятието „криза“ играеше основна роля в много национални политически дебати през 70-те години, въпреки че определенията за него силно се различаваха. Към края на века то вече бе заменено от друго, по-оптимистично понятие – „глобализация“. От 2008 година насам обаче тонът отново става минорен и понятието „криза“ се връща на бял свят, като при това употребата му си остава все така смислово неуточнена. Въпросите как да се дефинира дадена криза и как да се обяснят първопричините за...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор