Любомир Кючуков е дипломат от кариерата. Заместник-министър на външните работи (2005-2009 г.) и посланик в Лондон (2009-2012 г.). От 2012 г. е директор на Института за икономика и международни отношения.

 

ВОЙНА ИЛИ МИР? Светът пред (не)позната конфронтация

Брой 3-4, март-април 2018

 

Очакванията за деескалация на международното напрежение са силно лимитирани, а за намаляване на риска от директен сблъсък е нужна дълбока промяна в нагласите и силна политическа воля, иначе казано – да се преодолее дефицитът на здрав разум

 


 Международните отношения са нещо твърде сериозно, за да се превръщат в писта за съревнование кой ще изгони по-бързо и повече руски дипломати. Реакцията беше предизвестена и реципрочна. Резултатът от всичко това е само един – нова спирала в конфронтацията между Русия, от една страна, и САЩ, НАТО и ЕС от друга.

Но разпалената дипломатическа война, засегнала общо близо триста дипломати от двете страни, има и друг, не по-малко опасен резултат. Рязко се свива приложното поле и се ограничава дип-ломатическият инструментариум за превенция на конфликти. Като нарастващата конфронтация има капацитета да дестабилизира цялата система на съвременните международни отношения. Всичко това пък прави възможно избухването на конфликт, дори в резултат на случаен или провокиран от трети фактор инцидент.

Случаят „Скрипал“,...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови