Световният социален форум (WSF) е най-голямото обединение на гражданското общество, което търси решения на съвременните проблеми. Създаден е в Порто Алегре, Бразилия, през 2001 г. като алтернатива на неолибералния модел в лицето на Световния икономически форум в Давос.

Събитието ежегодно привлича няколко десетки хиляди участници за най-различни дейности (семинари, конференции, артистични представления ...), на различни теми (социално развитие, солидарност, околна среда, права на човека, демократизация и др.).

Тази година Форумът се завърна в Бразилия след период на интензивен дебат за бъдещето на социалните борби и ролята на организацията.

WSF активно ще подкрепя съпротивителните движения срещу настъпването на неолибералните сили и атаката им срещу младите демокрации в Латинска Америка.

„Ново време“ публикува основните документи, приети от форума в Салвадор де Байя.

СВЕТОВЕН СОЦИАЛЕН ФОРУМ,12 - 17 март 2018 г.,Салвадор де Байя, Бразилия

Брой 3-4, март-април 2018

 

ЗА ЗАСТРАШЕНАТА ДЕМОКРАЦИЯ В БРАЗИЛИЯ

 Участвайки в срещата  на Световния социален форум в Салвадор де Байя, за да осъществим диалог със социални движения и да координираме съвместни кампании, ние, парламентаристи, местни власти и представители на политически движения от различни части на света, желаем да изразим своята дълбока загриженост във връзка с влошаването на  демокрацията и неспазването на човешките права в региона, стигащо дори до превратите в Латинска Америка – в Хондурас, Парагвай, а напоследък и в Бразилия.

Категорично осъждаме убийството на 38-годишната Мариел Франко на 14 март т.г., феминистка и социална активистка, общински съветник в Рио де Жанейро от Партията на социализма и свободата, както и председател на Комисията за разследване на престъпленията на властите срещу млади хора от бедните райони на града. Тази нова проява на насилие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови