1968 - ГОДИНАТА, КОЯТО ПРОМЕНИ СВЕТА

1968 - ОФАНЗИВАТА „ТЕТ“ И НАЧАЛОТО НА КРАЯ НА ВИЕТНАМСКАТА ВОЙНА

Брой 3-4, март-април 2018

 

Войната във Виет­нам, една от горещите точки на Студената война, се води от 1956 г. до 1973 г. между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам), от една страна, и Северен Виетнам (Демократична република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам (Виетконг), от друга.

На 3031 януари 1968 година войските на Северен Виетнам и Виетконг започват изненадваща офанзива. Американците дори  не могат да си представят, че противникът ще мине в настъпление по време на свещения за виетнамците празник Тет (Виетнамската нова година). Под атака попадат стотици обекти, в това число генералният щаб на южновиетнамската армия и посолството на САЩ в Сайгон.

Въпреки че настъплението завършва с провал, психологическият ефект от него е огромен. Става ясно, че САЩ не могат да спечелят тази война и че трябва да се върви към преговори.

Американското общество крайно болезнено реагира на увеличаващите се загуби, а световното обществено мнение на империалистическата агресия.

На 31 март 1968 година президентът Джонсън обявява прекратяване на бомбардировките над Северен Виетнам и заявява намерение за преговори. И въпреки че американската войска остава още пет години във Виетнам, съдбата на войната фактически е решена през 1968-ма.

 

 

След падането на Сайгон виетнамски селянин се моли пред портрета на Хо Ши Мин. Комунистическият лидер и президент на Северен Виетнам в продължение на 25 години
Хо Ши Мин стана символ на борбата на Виетнам за обединение.

 

Във войната участват над половин милион американски военни, от които 58 000 загиват. Хиляди ветерани изпитват трудности да се интегрират отново в американското общество, като много от тях дори се самоубиват в резултат на психическите травми.


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор