Любомир Кючуков е дипломат от кариерата. Заместник-министър на външните работи (2005-2009 г.) и посланик в Лондон (2009-2012 г.). От 2012 г. е директор на Института за икономика и международни отношения.

 

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ПРЕД ИЗБОР(И)

Брой 2, Февруари 2019

Най-важното е не толкова по кой път ще тръгне Съюзът, колкото в каква посока да не свърне

 


Изборите за Европейски парламент за пореден път поставят въпроса и за избора пред Европа: накъде ще върви ЕС? Както след недовършения дебат за бъдещето на Съюза, иницииран с публикуването на Бялата книга преди две години, днес въпросът придобива определени екзистенциални измерения предвид повсеместното нарастване на влиянието на евроскептични, популистки и националистически формации. Които предлагат лесни решения на трудни, макар и реално съществуващи проблеми.

Европа на интеграцията или Европа на бюрокрацията и контрола?

През последните години все повече се наслагва убеждението, че Европейският съюз, като един безспорно успешен политически проект, постепенно изпадна в криза на идентичността. Създаден като обединение за мир и просперитет, той постепенно започна да се отдалечава от своите основополагащи ценности. Войната отново е факт в Европа, а просперитетът на обществото е заменен от диктата...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови