ВЕНЕЦУЕЛА

Брой 2, Февруари 2019

 

 Хуан Гуайдо, 35-годишният председател на  Венецуелското национално събрание, се самообяви на 23 януари 2019 г. за „временен президент“ на страната и няколко минути по-късно бе признат от Съединените щати.

В грубо нарушение на международното право, което допуска признаване на държави, но не и на политически управления,  поредица европейски и латиноамерикански държави се засилиха също да признават самозванеца. На 31 януари резолюция в този дух гласува и Европейският парламент. 

Против очевидния опит за преврат в Боливарската република се обявиха 108 евродепутати, сред които и Георги Пирински. Единствен той от българските депутати в Европарламента защити принципа за ненамеса във вътрешните работи на суверенна държава членка на ООН. Другите българи от Групата на социалистите и демократите покриха всички останали възможности за гласуване по казуса: Петър Курумбашев – „за“, Сергей Станишев – „въздържал се“, Момчил Неков – неучаствал.Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор