Динко Динков е български учен и анализатор в областта на международните отношения. Професор е в катедра „Международни отношения“ на Университета за национално и световно стопанство.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ИЗБОР: ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА И КОНЦЕПТУАЛНИ СБЛЪСЪЦИ

Брой 3, Март 2019

Има реална опасност, търсейки своите перспективи, ЕС да попадне в капана на миналото, което прозира от променящото се съотношение на силите в полза на  национализмите за сметка на идеите, осигурили продължителен мир и просперитет на Стария континент.

 

Гражданите на Европейския съюз съзнават, че той е в криза, но гледат на нея като на нещо преходно. Не се забелязва загриженост, че процесите могат да поставят на карта този модел на развитие, който умиротвори Европа и ѝ даде шанс да се съхрани като един от първостепенните фактори в международната система след Втората световна война.

Съдържанието на тази най-развита форма на интеграция се придава от сложното взаимодействие между държави, наднационални институции и общи норми. Това взаимодействие не е стихийно, а високо организирано и осигурява надеждна предсказуемост от гледна точка на интересите на участващите страни.

В рамките на Европейския съюз се утвърди устойчив политически и икономически ред. Върху него се развива нова политическа и правна култура, която оказва огромно въздействие...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови