Владимир Митев е журналист международник. Работил е в сп. „Тема“. През последните години е част от екипа на аналитичния портал „Барикада“.Основател е на двуезичния румънско-български блог „Мостът на приятелството“. Негови статии и преводи са излизали в агенция БГНЕС, списанията A-specto, „Икономика“, блога „Солидарна България“ и други. Публикувал е и в различни румънски медии.

 

СЪЩНОСТТА НА ПОСТПРЕХОДА: „ХОРАТА ПРЕДИ ПЕЧАЛБИТЕ!“

Брой 8-9-10, август-октомври 2019

Поглед към обществените сили в България и Румъния, които се зараждат от недрата на прехода и заявяват желание да коригират неговите недъзи чрез хуманизация на политиката


 

Има ли край преходът? А историята? И дали осъзнаването, че историята няма край, не е знак, че дори в „непреходните“ противоречия на „безкрайния“ преход се раждат нови отношения, нови идеи и нови общности?

Опитвам се да осмисля прехода в България и донякъде в Румъния чрез неговото отрицание, което наричам „постпреход“ или „постпосткомунизъм“. Според мен т.нар. нови леви могат да изиграят важна роля в този процес.

Преходът бе доминиран от отрицанието на предишния период – на социализма, чрез идеологията на антикомунизма. В икономически план той създаде прослойка от заможни хора, които обаче често достигаха своя статут, като използваха и дори паразитираха върху ресурсите на социализма. В социален план той бе сътресение за голямата част от обществото и ерозира социалните и семейните връзки. Той бе нехуманен и дори дехуманизира...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор