Дейвид Бродър е историк, изследовател на фашизма във Франция и Италия. Редактор в сп. „Якобин“. Понастоящем пише книга за кризата на демокрацията в Италия в периода след Студената война.

 

КРАЯТ НА АНТИФАШИЗМА

Брой 8-9-10, август-октомври 2019

 Европейският парламент заклейми комунизма като равен на нацизма. На основата на един приказен прочит на историята, тази резолюция определя „радикализма“ като „тоталитарен“ и отхвърля идеята за морално превъзходство на борците против фашизма.


 През май 1945 г., докато руините от империята на Адолф Хитлер още пушат, френската социо­логическа агенция IFOP (Институт за социо­логически и маркетингови проучвания ‒ бел.ред.) провежда проучване сред гражданите с въпроса коя държава според тях има най-голям принос за победата над нацистка Германия. Цели 57% смятат, че Съветският съюз има решаваща роля, сравнено с 20% за САЩ и 12% за Великобритания.

Когато обаче IFOP провежда същата анкета през 1994 г., след срива на СССР, резултатите са коренно различни. 50 години по-късно само 25% вярват, че СССР е с най-голям принос за победата на съюзниците, сравнено с 49% за САЩ и 16% за Великобритания. Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор