Къдринка Къдринова е журналист международник. Коментатор в сайта „Барикада“ и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Диалог“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“, била е зам. главен редактор на сп. „Тема“ и редактор международни новини в програма „Хоризонт“ на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на СБЖ и СБП.

 

ПРЯК ИЗБОР ЗА СОЦЛИДЕР: КАК Е В БСП И КАК Е ИЗ ЕВРОПА

Брой 1-2, януари-февруари 2020

Оглеждането към чужди примери и опит предполага не само изкуствено присаждане на отделни апаратни механизми, а и ориентиране към цялостна сходна политика и ценности ‒ за да не свършват такива експерименти като поговорката за жабата, която видяла, че подковават коня


Предстоящият пряк избор на лидер на БСП бе предложен от инициаторката му ‒ председателката на соцпартията Корнелия Нинова, като демократичен инструмент, разпространен и в други социалистически и социалдемократически партии в Европа. Естествено, това събужда повишен интерес към опита на чуждестранните формации, които прилагат подобни практики.

Преки избори на своите лидери провеждат и Лейбъристката пария в Обединеното кралство, и Демократическата партия в Италия, и сродни организации в Белгия, Нидерландия, Ирландия и т.н. А управляващите и доста успешни соцпартии в Испания и Португалия организират гласувания за определяне не само на партийни водачи, но и на кандидати за премиерския пост или за оглавяване на местни власти.

Конкретните правила и техническото осъществяване на процедурите се различават в зависимост от уставите и решенията на съответните...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор