Къдринка Къдринова е журналист международник. Коментатор в сайта „Барикада“ и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Работила е във вестниците „Народна младеж“, „Диалог“, „24 часа“, „Сега“, „Монитор“, била е зам. главен редактор на сп. „Тема“ и редактор международни новини в програма „Хоризонт“ на БНР. Автор на три книги. Председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, член на СБЖ и СБП.

 

КОЙ БЕШЕ ЮЛИУС ФУЧИК И ЗАЩО НАПИСА „ХОРА, ОБИЧАХ ВИ, БДЕТЕ!“

Брой 7-8, юли-август 2020

Международният ден на журналистическата солидарност – 8 септември, е обявен в памет на чешкия журналист и антифашист, екзекутиран от нацистите на същата дата през 1943 г. Легендарната му книга „Репортаж, писан с примка на шията“, е издадена на над 70 езика. Защо паметникът му в Прага бе махнат през 1989 г., но го възстановиха през 2013 г.?

 


„За едно моля онези, които ще преживеят днешното време: не забравяйте! Не забравяйте нито добрите, нито лошите. Търпеливо събирайте свидетелствата за онези, които паднаха и за себе си, и за вас.“

Това са думи от легендарната книга „Репортаж, писан с примка на шията“ на чешкия журналист и антифашист Юлиус Фучик, която той написва в нацистки затвор, докато чака екзекуцията си. Тя е извършена на 8 септември 1943 г. в берлинския затвор „Пльотцензее“.

През 1945 г. книгата на Фучик е отпечатана в Чехословакия, а след това е преведена на над 70 езика. Като разтърсващо свидетелство за фашисткото варварство и за силата на опълчилия...


Ако имате регистрация в сайта, моля въведете своето потребителско име и парола.
За да прочетете цялата статия, трябва да сте абониран.


Моля, прочетете правилата за ползване на сайта!


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор