КОНГРЕСНО РЕШЕНИЕ С ОСНОВОПОЛАГАЩО ЗНАЧЕНИЕ

Брой 11-12, ноември - декември 2020

Драги читателю,

Ето че след една малко по-продължителна пауза, поредният брой на нашето списание е пред Вас. Той е посветен преди всичко на 50-ия конгрес на БСП от 26-27 септември тази година. В броя ще намерите основните документи от Конгреса Политическия доклад на Корнелия Нинова, както и Резолюцията „Промяна за България! Сега!“ и Декларацията „Срещу проявите и настъплението на неофашизма и неонацизма в Европа“.   

Особено място е отделено на едно решение на Конгреса, останало на практика без внимание в множеството коментари и анализи за изборите на ръководни органи на тема „победители и победени“, на „ръководство и опозиция“ и т.н., всъщност превърнали се в „чистка“ на инакомислещите.  

Решението, за което става дума, е за стартирането на работата по изготвянето и приемането на нова Програма на БСП, взето единодушно от делегатите по предложение на Комисията по политическите документи на 50-ия конгрес въз основа на внесената проекторезолюция, озаглавена „Към нова политическа програма „Социализъм XXI век“. Това решение на 50-ия конгрес е от основополагащо значение за по-нататъшното развитие на БСП по няколко причини:

• едната е острата необходимост в сегашния момент партията да избере, както сочи и проф. Баева в своя анализ в броя, от какви идейни позиции да се стреми към успех на предстоящите избори ­— чрез съобразяване с доминиращите в обществото консервативни нагласи или като търси обновление на посланията си от последователни социалистически ценности и принципи;

• другата – че след приемането на Програмата на БСП „За България – свободни граждани; справедлива държава; солидарно общество“ от 47-ия нонгрес през 2008 г.
в света настъпиха всеобхватни качествени трансформации, които изискват и ново програмно осмисляне;

• и третата – разгръщането на отговорна и съдържателна общопартийна програмна дискусия може и  следва да се превърне в процес на постепенно възстановяване и укрепване на идейното и организационното единство на партията, без каквото БСП няма шанс да се превърне в онази политическа сила, която да стане убедителен носител на качествено различна перспектива за България.

Нека настоящият брой на „Ново време“, с включените в него документи и анализи, стане полезен принос към стартирането и ползотворното протичане на така необходимата програмна дискусия за идейния хоризонт, който БСП да възприеме като ръководна звезда за цялостната си политика за нов възход на България в света на коренни трансформации на XXI век!

 

 

                                                                                                                Георги Пирински


Добави коментар


Защитен код
Обнови

Статии от същия автор